Forplejning:
I Danmark er det fra politisk hold besluttet at der skal være et tilbud om madordning i samtlige daginstitutioner.
Det medfører at der hvert andet år på hver enkelt institution er madvalg, hvor forældrene skal stemme for eller imod madordningen. Madordningen finansieres delvist af øget forældrebetaling.
Madordningen i Børneflokken ser ud på følgende måde:
Vi har to ansatte i køkkenerne i Vordingborggade - Maj er ansat 30 timer om ugen i børnehaveafdelingen og Lærke er ansat 25 timer om ugen i vuggestuen.
Vi har to ansatte i køkkenet i Orienten - Christa er ansat 28 timer om ugen og Kasper er ansat 24 timer om ugen.
Christa er køkkenleder og der er et tæt samarbejde mellem de to matrikler.
Køkkenerne tilbereder alle vores måltider udarbejdet i overensstemmelse med Børneflokkens kostpolitik og Københavns Kommunens overordnede madpolitik.
• Der er morgenmad fra kl. 7.15 - 8.00 i Orienten og fra 7.15-7.30 i Vordingborggade
• Kl. 8.45/9.00 bliver børnene tilbudt brød, frugt/ grønt og mælk/ vand.
• Ca. 10.30 spiser vi frokost i vuggestuen. Børnehaven spiser ca. kl. 11
• Fra kl. 14.00 spiser vi eftermiddagsmad.
• Hver fredag er der fælles morgenmad i Orienten, hvor man som forælder er meget velkommen til at deltage. I Vordingborggade er det lokalemæssigt desværre ikke muligt med fælles morgenmad
Kostpolitik:
Vi serverer overvejende vegetarisk kost. Vi spiser bønner, linser, mange forskellige slags grøntsager, fisk og skaldyr. Kød serverer vi 1 – 2 gange om måneden.
Vi lægger vægt på at lave hjemmelavet mad, fremstillet af sæsonens friske råvarer. Der er fokus på at maden skal være varieret i både råvarevalg, tilberedning og smag. Maden i vuggestuen er 90 – 95% økologisk.
Vi vægter det vegetariske køkken, primært fordi vi gerne vil lære børnene at kunne spise rigtig mange forskellige grøntsager, bønner og linser. Det giver i mening i forhold til at grøntsager er sundt at spise forholdsvis meget af, og desuden er kød er en meget ressourcekrævende råvare. Økonomisk giver det også god mening at vægte grøntsagskøkkenet.
Madkultur:
Ved måltidet prioriterer vi at der er en god stemning og ro til at koncentrere sig om maden.
Vi deler gerne børnene op i mindre grupper således at der er god tid til samtale om maden og hvad der ellers fylder i børnenes liv.
Børnene hjælper til med at få maden op på tallerkenen, få vand i koppen og spiser selv. Vi prioriteter selvhjulpenhed højt og tror på at det giver børnene selvtillid at være aktive omkring deres egen person.
Børnene bestemmer selv over deres tallerken og ingen tvinges til at spise noget de ikke vil, men vi opfordrer børnene til at smage på alting. Vi arbejder med begrebet madmod. Vi vil gerne gøre børnene nysgerrige og modige i forhold til mad. Man må gerne spytte ud igen, hvis man ikke lige kan håndtere det, der kommer ind i munden, det kan gå anderledes næste gang. Nogle gange skal børn se og smage på maden flere gange før de rigtig vil spiser den, og nogle gange inspirerer det at se en voksen eller de andre børn spise maden. Nogle børn har lige brug for at spise en portion tør pasta før de kan rumme at komme tomatsovs og parmesanost på. Måltidet skal være en hyggelig og lærende stund, hvor vi styrker børnenes fællesskabsfølelse, sprog, forståelse for verden og relationer. Pædagogisk set betyder det at måltidet holdes fri af konflikter.
Børneflokkens kostpolitik og madkultur er bygget på viden om, at vi ikke er født til at kunne spise noget bestemt men, at det i langt højere grad er kulturelt bestemt. Derfor har vi et ansvar for at bidrage til børnenes maddannelse. Små børn kan som udgangspunkt lide det søde og det fede, resten skal læres – ofte ved at smage på noget gentagne gange. Vuggestuebørn er i den alder hvor det er lettest at vænne sig til ny mad og nye smage, og det er også vigtigt at starte så tidligt som muligt med at prøve forskellige smage og teksturer i mad, hvis man gerne vil opbygge et stort bibliotek af smagspræferencer.
Fødselsdage:
I vuggestuegrupperne:
Du kan medbringe frugt eller en lille pakke rosiner eller en figenstang eller boller til hele stuen, til fejring af dit barns fødselsdag i vuggestuen.
Fødselsdagen afholdes enten om formiddagen eller om eftermiddagen.
Der må ikke medbringes is, slik, kager eller andet sukkerholdigt til vuggestuebørnene.
I børnehavegrupperne:
Når man er kommet i børnehave og blevet lidt større, er det mere fokus på fødselsdag og mange børn vil gerne dele ud.
Du kan medbringe en kage/muffins/boller eller frugt eller en lille is til uddeling blandt de andre børn.
Fødselsdagen afholdes enten om formiddagen eller om eftermiddagen.
Vi vil meget gerne have forældre med til vores fødselsdagsfester i Børneflokken, både i vuggestuegrupperne og i børnehavegrupperne.
Vi vil også meget gerne inviteres hjem og holde fødselsdag.
Hvis det er i vuggestuen, kommer vi måske bare et par børn og et par ansatte, når børnene først er startet i børnehaven, kommer vi gerne hele banden.